Evropsko tekmovanje v kibernetski varnosti 2024

Nemčija zmagovalka evropskega tekmovanja v kibernetski varnosti 2024, Slovenija pa s precejšnjimi izzivi

Nemčija je slavila na letošnjem tekmovanju European Cybersecurity Challenge (ECSC) 2024, medtem ko sta drugo in tretje mesto zasedli Italija in Poljska. Na tekmovanju, ki je potekalo med 8. in 11. oktobrom 2024 v Torinu, Italija, je sodelovalo 31 držav, med katerimi je bila tudi Slovenija, vendar se je uvrstila šele na 21. mesto.

Pomembnost evropskega tekmovanja v kibernetski varnosti

Tekmovanje ECSC, ki ga je gostila Italijanska nacionalna agencija za kibernetsko varnost (ACN) in CINI Nacionalni laboratorij za kibernetsko varnost, s podporo agencije ENISA in Evropske komisije, predstavlja eno ključnih pobud za krepitev kibernetske varnosti znotraj Evropske unije. S tem tekmovanjem Unija spodbuja najboljše mlade talente, da razvijajo svoje veščine na področju kibernetske varnosti, kjer so vključeni izzivi s področja spletne varnosti, kriptografije, forenzike in drugih kritičnih IT področij. Poleg tehničnih spretnosti je ključno timsko delo in hitra odzivnost, saj uspeh zahteva usklajeno sodelovanje celotne ekipe.

Po zaključku tekmovanja je bil organiziran tudi posebni tabor za ženske udeleženke, s čimer se spodbuja raznolikost in krepitev ženskih talentov na tem hitro rastočem področju. Najuspešnejše ženske bodo tvorile ekipo Evrope, ki bo sodelovala na igrah Kunoichi v Tokiu novembra 2024.

Izzivi za Slovenijo – čas za strateški premislek

Čeprav je Slovenija na tekmovanju sodelovala, je zasedla skromno 21. mesto, kar kaže na resne izzive, s katerimi se soočamo na področju kibernetske varnosti. To bi moralo biti opozorilo, da se tudi pri nas poveča ozaveščenost in krepi strateško delovanje na tem področju. V času, ko kibernetski napadi postajajo vse bolj sofisticirani, bi morala Slovenija nameniti več pozornosti izobraževanju in usposabljanju svojih strokovnjakov. Slabša uvrstitev na tovrstnem tekmovanju je pokazatelj, da na tem področju zaostajamo in imamo še precej rezerv, ki jih bo potrebno odpraviti z dolgoročno strategijo, usmerjeno v razvoj kompetenc in povečanje vlaganj v kibernetsko varnost.

Gostovanje prihodnjih tekmovanj kot priložnost za Slovenijo

V prihodnje bi se lahko Slovenija osredotočila tudi na organizacijo tovrstnih tekmovanj, kar bi prispevalo k večji prepoznavnosti države na tem področju. To ne bi le pomagalo pri razvoju domačih kadrov in kompetenc, temveč bi nas postavilo na zemljevid kot pomemben igralec v evropski kibernetski varnosti. Gostovanje evropskega tekmovanja bi Slovenijo postavilo v središče mednarodnega dogajanja in omogočilo boljše povezovanje z vodilnimi strokovnjaki ter organizacijami s tega področja.

Leto 2025 bo prineslo naslednjo priložnost, saj bo tekmovanje ECSC potekalo v Varšavi, Poljska, kar je lahko tudi spodbuda, da Slovenija začne razmišljati o gostovanju prihodnjih tekmovanj.

Vir originalne novice na tem naslovu: https://www.enisa.europa.eu/news/germany-wins-first-place-in-the-european-cybersecurity-challenge-2024

Delite objavo:

Zadnje objave

Izobraževanje o kibernetski higieni za zaposlene: zaščitite svoje podjetje

Oktober – mesec kibernetske varnosti

Preverite ključne vidike kibernetske varnosti - od prepoznavanja tveganj do ukrepov za zaščito in odziva na morebitne napade....

Zavezani k boljši kibernetski varnosti ob mesecu ozaveščanja #kibervarnost