Antivirusna zaščita + EDR

Antivirusna zaščita za poslovno okolje je ena tistih programskih oprem, ki so »must have« vsakega sodobnega podjetja.

Njen nastanek sega v zgodnja 90 leta, ko so mnoga podjetja prepoznala pozitivno stran poslovanja s pomočjo računalnikov (in interneta) ter s tem odprla vrata digitalizaciji poslovnih procesov.

Največji prestop v tehnologiji antivirusne zaščite namenjene poslovnemu okolju je botrovala dostopnost in uvedba umetne inteligence, predvsem pa njena implementacija v različne programske sheme.

EPP, EDR…?

EPP je model, ki temelji na velikem številu vzorcev z agentom na končni točki. Njegov namen je zaznavanje zlonamerne programske opreme, vendar ima sam po sebi številne pomanjkljivosti.

Da bi jih odpravili so ustvarili dodatek imenovan EDR (Endpoint Detection and Response), ki je nadgradnja EPP(EndPointProtection) in deluje na principu agenta nameščenega na končno točko. EDR omogoča naprednejše zaznavanje in odzivanje na grožnje, hkrati pa spremlja aktivnosti in dogodke na končnih napravah v informacijskem sistemu, kot so prenosi datotek, izvajanje programov, omrežna komunikacija itd. S pomočjo analize teh podatkov EDR orodja identificirajo morebitne nepravilnosti in sumljive aktivnosti, ki bi lahko nakazovale na prisotnost zlonamerne programske opreme. Poleg tega EDR omogoča tudi hitro odzivanje na ugotovljene grožnje. Sistem lahko samodejno izvede ukrepe za omejevanje napada ali pa sproži opozorila, ki omogočajo, da varnostni strokovnjaki preiščejo in odpravijo morebitne grožnje.

Kaj omogoča dodatek EDR?

Odkrivanje naprednih groženj: antivirusni program z EDR omogoča napredno zaznavanje in odkrivanje naprednih kibernetskih groženj, kot so napadi z zlonamerno programsko opremo, zero-day napadi in ciljane napade. Uporablja napredne algoritme in analitične tehnike za prepoznavanje sumljivega vedenja ali neobičajnih vzorcev aktivnosti na končnih napravah.

Hitro odzivanje: antivirusni program z EDR lahko omogoča hitro odzivanje na grožnje. Ko je zaznana grožnja, se lahko izvedejo avtomatizirani ukrepi, kot so blokiranje zlonamerne programske opreme, izolacija naprave ali prekinitve omrežnih povezav, da se prepreči širjenje grožnje po omrežju.

Napredna analiza: EDR lahko ponuja tudi napredno analizo groženj. Sledenje aktivnostim, zgodovini in vzorcem napadov omogoča boljše razumevanje grožnje ter identifikacijo in odpravljanje ranljivosti.

Forenzična analiza: antivirusni program z EDR lahko omogoča tudi forenzično analizo, ki omogoča preiskovanje in analizo incidentov ter odkrivanje vzrokov in posledic napada. To je lahko koristno pri preiskovanju in identifikaciji napadalcev ter pripravi ustreznih ukrepov za preprečevanje podobnih napadov v prihodnosti.

Povezovanje z drugimi varnostnimi orodji: antivirusni program z EDR lahko omogoča integracijo z drugimi varnostnimi orodji, kot so SIEM (Security Information and Event Management) sistemi, ki omogočajo celovito upravljanje in analizo varnostnih dogodkov po vsem omrežju. To omogoča boljše usklajevanje in celovit pogled na varnostno sliko organizacije.

Združitev antivirusne zaščite in EDR omogoča bolj celovito in napredno zaščito informacijskega okolja. Antivirusna zaščita se osredotoča na prepoznavanje znanih groženj, medtem ko EDR omogoča zaznavanje in odzivanje na nove in neznane grožnje. Ti dve komponenti skupaj sta zmagovita kombinacija, saj  zagotavljata boljšo zaščito pred napadi zlonamerne programske opreme in povečujeta varnost informacijskega okolja.

Antivirusna zaščita z dodatkom EDR je osnova, katero bi za zaščito poslovnega okolja in informacij moralo imeti vsako sodobno podjetje. Žal opažamo, da se številni vodilni še vedno ne zavedajo kako hitro se lahko ujamemo v eno od internetnih pasti ali pa nas obišče heker. Se pa tega hitro začno zavedati, ko postane prepozno.

Delite objavo:

Zadnje objave

Je uvedba Disaster Recovery Plana (DRP) res finančno zahtevna?

Kako NIS 2 spreminja kibernetsko varnost za hotelirje?

Razumevanje izsiljevalskih napadov: izzivi in tveganja za podjetja