Delo na daljavo oz. remote work

Predstavljajte si svoj najljubši kraj pod soncem, nato pa si predstavljajte, da je prav ta kraj (lahko) vaša pisarna skozi vse leto.

Delo na daljavo je postalo del naše nove resničnosti, kjer lahko naš najljubši kotiček na svetu postane naša pisarna skozi vse leto. Pa ne le to, omogočeno nam je, da je naša pisarna z nami ne glede na to, kje se nahajamo – na daljših poteh, letališčih, letalih, letovanjih oz. dopustih…

V tem članku bomo raziskali prednosti in izzive dela na daljavo, pri čemer se bomo osredotočili na ključne vidike informacijske varnosti ter raziskali, kako ta način dela koristi tako posameznikom kot podjetjem.

Prepričajte se o prednostih in slabostih dela iz dislocirane enote, tako za posameznika kot tudi za podjetje:

a) Prednosti za posameznika

Manj stresa – delo na daljavo lahko zmanjša dnevno količino stresa, saj se zaposleni izognejo dolgi poti do pisarne, ki je pogosto zaznamovana s prometnimi zastoji in časovnimi omejitvami. Izogib jutranji dirki, ki povzroča skrb za pravočasen prihod v pisarno, vodi v bolj sproščen začetek delovnega dne.

Ravnovesje med delom in domom – ena največjih prednosti dela na daljavo je, da zaposleni lažje usklajujejo delo in zasebno življenje. Delo v pisarni pogosto povzroči težave pri vzdrževanju ravnotežja med obema sferama življenja, medtem ko delo na daljavo omogoča večjo prilagodljivost. Zaposleni lahko tako lažje usklajujejo svoje delovne obveznosti z družinskimi in osebnimi potrebami, kar povečuje njihovo zadovoljstvo.

Prilagodljiv urnik – delo na daljavo prinaša možnost prilagajanja urnika posameznikovim potrebam. Zaposleni lahko bolje upravljajo svoj čas in delovne ure, kar jim omogoča, da delajo takrat, ko so najbolj produktivni ali kadar imajo največ energije. Ta prilagodljivost povečuje zadovoljstvo in produktivnost zaposlenih, saj se lahko bolj osredotočijo na delo, ko so najbolj motivirani.

Udobno delovno okolje – ena od velikih prednosti dela na daljavo je, da zaposleni lahko delajo iz udobja svojega doma ali drugega okolja, ki jim najbolj ustreza. Namesto tradicionalnih pisarniških prostorov lahko delajo na svojem najljubšem mestu, kar lahko pozitivno vpliva na njihovo koncentracijo in kreativnost. To udobno delovno okolje lahko pomaga zaposlenim, da se počutijo bolj sproščeno in motivirano za delo.

Možnost hitre komunikacije – s sodobnimi komunikacijskimi orodji, kot so video konference, klepetalnice in e-pošta, je hitra in učinkovita komunikacija z sodelavci enostavna. To omogoča nemoteno sodelovanje in reševanje nalog, ne glede na to, kje se fizično nahajajo zaposleni. Hitra komunikacija omogoča boljše timsko delo in zagotavlja, da so vsi na isti strani.

Uporaba preprostih in učinkovitih storitev ter aplikacij – delo na daljavo je olajšano z uporabo različnih aplikacij in storitev, ki omogočajo učinkovito sodelovanje in upravljanje nalog. Od orodij za projektno upravljanje do aplikacij za virtualne sestanke, te rešitve poenostavljajo delovni proces in omogočajo boljšo organizacijo dela.

Takojšnji dostop do podatkov – zaposleni, ki delajo na daljavo, imajo takojšnji dostop do potrebnih podatkov. Ni potrebe po iskanju dokumentov v fizičnih arhivih ali čakanju na odgovore sodelavcev. Vse informacije so na dosegu roke, kar povečuje učinkovitost dela in omogoča hitrejše odločanje.

b) Prednosti za podjetje:

Časovno finančna razbremenitev – ena izmed najopaznejših prednosti za podjetja pri uvedbi dela na daljavo je znatno zmanjšanje stroškov. Podjetja lahko prihranijo pri stroških najema pisarniškega prostora, vzdrževanja infrastrukture in drugih pisarniških storitev. To pomeni, da lahko sredstva, ki bi sicer šla za fizično delovno okolje, preusmerijo v druge pomembne naložbe ali izboljšave v poslovanju. S tem lahko podjetja izboljšajo svojo finančno stabilnost in konkurenčnost.

Večja produktivnost zaposlenih – zaposleni, ki delajo na daljavo, pogosto izkažejo večjo produktivnost kot tisti, ki delajo v tradicionalnih pisarnah. To je deloma posledica dejstva, da imajo bolj udobno in prilagodljivo delovno okolje, kar jim omogoča, da se bolj osredotočijo na naloge. Prav tako lahko izkoristijo svoje biološke ritem in delajo takrat, ko so najbolj produktivni. To pa povečuje učinkovitost in prispeva k boljšim poslovnim rezultatom.

Večje zadovoljstvo zaposlenih – prilagodljivost, ki jo omogoča delo na daljavo, pomaga zaposlenim bolje uravnotežiti svoje delo in zasebno življenje. To vodi k večjemu zadovoljstvu zaposlenih, saj imajo večji nadzor nad svojim časom. Bolj zadovoljni zaposleni so navadno bolj zavzeti in motivirani, kar pozitivno vpliva na njihovo delovno uspešnost in pripomore k nižji stopnji odsotnosti.

Večja ustvarjalnost zaposlenih – svoboda pri izbiri delovnega okolja spodbuja ustvarjalnost zaposlenih. Namesto da bi bili omejeni na enotno pisarniško okolje, imajo možnost izbrati prostor, ki najbolje ustreza njihovemu ustvarjalnemu procesu. To lahko vodi k inovativnim rešitvam, boljšemu razmišljanju izven ustaljenih okvirov ter razvoju novih idej in pristopov.

Sočasno delo na dokumentih – sodelovanje na daljavo omogoča sočasno delo na dokumentih in projektih. Zaposleni lahko istočasno urejajo in komentirajo dokumente, kar povečuje učinkovitost in hitrost odločanja. To je še posebej pomembno za projekte, ki vključujejo več sodelavcev, saj omogoča boljšo uskladitev in sodelovanje med ekipami.

Večja angažiranost za učenje novih veščin – delo na daljavo spodbuja zaposlene k učenju novih računalniških veščin in komunikaciji prek spleta. Zaposleni se morajo hitro prilagoditi uporabi različnih orodij za virtualno sodelovanje, kar jih spodbuja k razvoju digitalnih kompetenc. To lahko koristi podjetju tako, da ima bolj računalniško pismene zaposlene, kar je v današnjem digitalnem okolju izjemno pomembno. Večja digitalna pismenost pa lahko poveča učinkovitost in konkurenčnost podjetja.

Doba dela na daljavo je tu, da ostane. Prinaša nam nove priložnosti za inovacije, zmanjšanje stresa in boljšo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Vendar pa je pomembno, da podjetja in zaposleni ostanejo odprti za učenje in prilagajanje. Tehnologija in orodja za delo na daljavo se bodo nenehno izboljševali, in le tisti, ki bodo sledili tem spremembam, bodo ohranili konkurenčno prednost.

Delite objavo:

Zadnje objave

Kako NIS 2 spreminja kibernetsko varnost za hotelirje?

Razumevanje izsiljevalskih napadov: izzivi in tveganja za podjetja

Kako se zaščititi pred napadi na Microsoft 365?