Razumevanje izsiljevalskih napadov: izzivi in tveganja za podjetja

Ko se podjetja in organizacije pospešeno vključujejo v digitalno preobrazbo, se hkrati pokrajina groženj nenehno spreminja, kar prinaša nove izzive in tveganja. Zlasti vzpon izsiljevalskih napadov (ang. Ransomware attacks) je postal pereča skrb za lastnike podjetij, managerje in zaposlene.

V tem blog zapisu se poglobimo v ključne ugotovitve iz informativne infografike, ki so jo pripravili pri podjetju Cybereason, ki osvetljuje trenutno stanje izsiljevalskih napadov in ponuja pomembne vpoglede, da se organizacijam in posameznikom omogoči navigacijo skozi to kompleksno pokrajino.

Naraščajoča evolucija izsiljevalskih napadov

V zadnjih letih so pogostost, prefinjenost in vpliv izsiljevalskih napadov močno narasli na neprimerljive ravni s preteklim obdobjem. Kibernetski kriminalci vse bolj izkoriščajo zapletene “RansomOps” napade, da bi prodrli v ciljna omrežja in zahtevali višje odkupnine. Razvijajoča se narava teh napadov poudarja nujnost, da organizacije okrepijo svoje varnostne ukrepe za učinkovito bojevanje proti naraščajoči nevarnosti.

Vhodi za napade in podaljšane vdore

Morda niti ni presenetljivo, da je pomemben del napadalcev z izsiljevalskimi virusi pridobil dostop do omrežij (podatkov podjetij) prek različnih vhodov. Zanimivo dejstvo pa je, da je 41 % vseh prodrla v omrežja prek povezav v dobavni verigi partnerjev, medtem ko jih je 24 % pridobilo neposreden vstop, 22 % vseh pa je izkoristilo notranje sodelavce. Pri vsem skupaj je alarmantno, da so bili nekateri vdori neodkriti več mesecev, v obdobju od 3 do 12 mesecev, kar poudarja prikritost in vztrajnost teh napadov.

Razkrivanje realnosti plačil odkupnin

Čeprav se zdi, da je za žrtve intuitivno razmisliti o plačilu odkupnin za povrnitev kompromitiranih sistemov in podatkov, je učinkovitost tega pristopa zavita v negotovost.

Kljub temu da se je večina žrtev strinjala s plačilom odkupnin, je manj kot polovica (47 %) uspela popolnoma obnoviti svoje sisteme in podatke. Še bolj zaskrbljujoče je, da je 78 % tistih, ki so pristali na zahteve po odkupnini, postalo žrtev nadaljnjih napadov v roku enega leta, pri čemer je 63 % med njimi bilo prisiljenih k ponovnemu plačilu.

Te zaskrbljujoče statistike poudarjajo kompleksne in trajne posledice plačil odkupnin.

Finančni davek in pripravljenost na prihodnje napade

Finančne posledice izsiljevalskih napadov so znatne, pri čemer so povprečna plačila odkupnin v zadnjih 24 mesecih znašala 423.000 dolarjev v ZDA, 1.29 milijona evrov v Nemčiji, 762.000 funtov v Združenem kraljestvu in 923.000 evrov v Franciji.

Nekatera podjetja so poročala o kumulativnih izgubah, ki presegajo 10 milijonov dolarjev. V odziv na naraščajoče grožnje je večina organizacij okrepila svoje naložbe v kibernetsko varnost.

Kljub temu se zaskrbljujoče razkriva, da se manj kot polovica podjetij (41 %) počuti ustrezno pripravljena, da bi se postavila po robu naslednjemu valu napadov, kar kaže na vztrajne izzive pri utrjevanju obrambnih pozicij v teh organizacijah.

Izkoriščanje zaščite na osnovi umetne inteligence in zavračanje plačil odkupnin

V viharni pokrajini izsiljevalskih napadov različna podjetja, med njimi tudi Cybereason, predstavljajo inovativni obrambni mehanizem, ki temelji na umetni inteligenci (UI).

Takšna rešitev zagotavlja neprekinjeno varnost, optimizirane varnostne operacije ter najhitrejše odkrivanje, preverjanje in omilitev groženj na trgu.

Poleg tega je ključno, da podjetja prepoznajo, da pristajanje na zahteve po odkupnini ne zagotavlja imunosti pred prihodnjimi napadi. Pravzaprav je verjetnost ponovnega maščevanja visoka, kar poudarja jalovost plačil odkupnin kot dokončne rešitve.

Sprejemanje robustnih varnostnih ukrepov in omilitve potencialnih pasti

Ugotovitve iz celovite analize podjetja Cybereason poudarjajo kritičen pomen izvajanja robustnih varnostnih ukrepov za zaščito pred izsiljevalskimi napadi. Poleg tega osvetljujejo potencialne pasti, povezane s pristajanjem na zahteve po odkupnini, kar je jasen poziv podjetjem, da skrbno utrdijo svojo kibernetsko držo in sprejmejo proaktivne strategije za omilitev vpliva teh zahrbtnih groženj.

Zaključek

Spreminjajoča se pokrajina izsiljevalskih napadov zahteva proaktiven in večplasten pristop h kibernetski varnosti. Z izkoriščanjem vpogledov, pridobljenih iz celovite analize, se lahko podjetja in posamezniki opremijo z znanjem in strategijami, potrebnimi za navigacijo skozi to kompleksno pokrajino, utrdijo svoje obrambe in omilijo obsežen vpliv izsiljevalskih napadov.

Pri podjetju Inovis IT d.o.o. že vrsto let na trgu skrbimo za uveljavljanje visoke ravni varnostnih ukrepov in celostno pristopamo k področju kibernetske varnosti v podjetjih. Strokovno znanje, izkušnje pridobljene na primerih varnostnih incidentov iz vsakdana in uporaba najsodobnejše tehnologije so pogoj, da lahko podjetjem in organizacijam pomagamo pri razumevanju in postavitvi zanesljive obrambne drže v kibernetskem boju, ki poteka 24/7/365.

Delite objavo:

Zadnje objave

15 korakov za doseganje skladnosti po direktivi NIS 2

Kritična vloga varovanja podatkov v dobi umetne inteligence

CIO, CISO, IT manager: 4-stopenjski pristop k načrtovanju in zaščiti najpomembnejših sredstev za delovanje podjetja