MFA ali večkratno preverjanje pristnosti

Z naraščanjem kribernetskega kriminala postaja zagotavljanje kibernetske varnosti vse večji izziv. Vse bolj priljubljena metoda zaščite postaja MFA ali večkratno preverjanje pristnosti. Gre za varnostno metodo elektronskega preverjanja pristnosti, pri kateri je uporabniku omogočen dostop do spletnega mesta ali aplikacije šele ko mehanizmu za preverjanje pristnosti uspešno predloži dva ali več dokazov pristnosti.

V nadaljevanju si preberite nekaj zanimivih in hkrati tudi šokantnih dejstev o MFA funkciji…

….MFA je leta 2021 postala obvezna za 150 milijonov Googlovih uporabnikov

Če imate odprt Googlov račun (gmail) ste se z MFA spoznali v letu 2021, ko jo je Google za dostop do svojega računa, samodejno vključil 150 milijonom uporabnikom.

Viri poročajo, da je ta poteza zabeležila 50-odstotno zmanjšanje števila ogroženih Google računov, kar priča o pozitivnem vplivu metode MFA na postopek prijave v račun.

…po plačilu vrtoglavih 18,8 milijarde dolarjev za stroške okrevanja po kibernetskih napadih, se je za vpeljavo funkcije MFA v svoje varnostne mehanizme, leta 2020 odločila tudi vlada ZDA.

Kot posledica uspešnih kibernetski napadov je ameriška vlada poročala o vrtoglavih zneskih namenjenih svojemu okrevanju. Po vpeljavi MFA med varnostne mehanizme in postopke prijave v račune državnih uslužbencev, se je število uspešnih phishing  napadov omejilo na minimum.

…uporaba MFA je najbolj prisotna na področju tehnične industrije, najmanj pa na področju prava in financ

Leta 2021 je podjetje LastPass opravilo samostojno raziskavo, kjer je bilo ugotovljeno, da so bila podjetja, ki delujejo na področju tehnologije in programske opreme najbolj naklonjena uporabi MFA funkcije.

Skrb zbujajoče je dejstvo, da sta panogi, ki rokujeta z najbolj občutljivimi podatki o posameznikih (pravo in zavarovalništvo) med panogami, kjer je uporaba MFA izjemno nizka – le 20 odstotna.

…spletni trgovci (ZDA) so se v letu 2021 mesečno soočali z 206.000 kibernetskimi napadi

Viri navajajo, da kibernetski napadi na spletne trgovce ZDA, kot tudi drugih držav, neprestano naraščajo. Povprečni stroški okrevanja na spletne trgovce ZDA so leta 2021 dosegli kar 6,4 milijarde ameriških dolarjev.

…61 % ljudi uporablja isto geslo v več uporabniških računih. Ste tudi vi med njimi?

Če imate težave s pomnenjem gesel, vam lahko upravitelj gesel oz. »password manager« kot je npr. LastPass močno poenostavi življenje.

Da preprečite vdor v vaš uporabniški račun je priporočljivo, da za vsak uporabniški račun nastavite drugo geslo.

…twitterašem se čivka za dodatno kibernetsko zaščito…

Twitter’s 2021 transparency report-u je velikan družbenih medijev razkril, da je uporaba metode MFA med uporabniki Twitterja presenetljivo nizka. Nad rezultati se lahko zgrozite spodaj.

Kot zanimivost pa dejstvo, da največ uporabnikov (74,4%), ki uporabljajo večstopenjsko preverjanje pristnosti, za metodo preverjanja pristnosti uporablja SMS, slabih 30% preverja s pomočjo aplikacije, medtem ko »varnostni ključ« uporabi le zanemarljivih 0,5 %.

…panogi bančništva in vlaganja med najbolj kritičnimi panogami brez MFA zaščite

Duo Labs poroča, da bi bila najbolj zaskrbljujoča panoga, če bi prišlo do vdora, povezana s financami – podprlo jo je 93 % vprašanih. E-pošta in družbeni mediji so bili naslednji najpomembnejši kategoriji z 58 % oziroma 40 % odgovorov.

…globalna uporaba MFA v strmem porastu

LastPass je v letu 2021 poročal o 12% porastu uporabe MFA pri svojih uporabnikih, glede na leto 2020, sicer pa poroča o splošni 57 % uporabi MFA.

…podjetja največ uporabljajo preveritelje pristnosti (avtentikatorje) na osnovi programske opreme

LastPass poroča, da je 95 % podjetij, ki so leta 2021 uporabljala MFA, uporabljalo rešitve, ki temeljijo na programski opremi (mobilna aplikacija),  1 %  na podlagi strojne opreme (fizični žeton) ter 4% na podlagi biometričnih podatkov (prepoznavanje obraza ali prstni odtis).

V kolikor se sprašujete zakaj je najbolj priljubljena uporaba preverjanja pristnosti na osnovi programske opreme, je to zgolj zato, ker so najugodnejši.

…Microsoft Authenticator beleži rekordnih 75 milijonov namestitev

Po nedavnem poročanju Redmondmaga je Microsoft Authenticator zabeležil skokovit porast aktivnih uporabnikov, odkar ponuja funkcijo za ustvarjanje gesel.

Aplikacija, ki je na voljo za iOS in Android, se zdaj ponaša z uporabniško bazo več kot 75 milijonov namestitev.

Delite objavo:

Zadnje objave

15 korakov za doseganje skladnosti po direktivi NIS 2

Kritična vloga varovanja podatkov v dobi umetne inteligence

CIO, CISO, IT manager: 4-stopenjski pristop k načrtovanju in zaščiti najpomembnejših sredstev za delovanje podjetja