Avtomatizacija v pentestingu?

Avtomatizirano preizkušanje/penetracija omrežij v kibernetski varnosti podjetij: da ali ne?

Preizkušanje penetracije omrežij igra ključno vlogo pri zaščiti podjetij v vedno spreminjajočem se svetu kibernetske varnosti. Kljub temu imajo vodilni v podjetjih in strokovnjaki za IT napačne predstave o tem postopku, kar vpliva na njihov varnostni položaj in odločanje.

Ta blog deluje kot hiter vodnik za preizkušanje penetracije omrežij, razlaga, kaj to je, razbija pogoste mite ter ponovno osmišlja njegovo vlogo v današnjem varnostnem okolju.

Kaj je preizkušanje penetracije omrežij?

Preizkušanje penetracije omrežij je proaktiven pristop k kibernetski varnosti, pri katerem varnostni strokovnjaki simulirajo kibernetske napade, da bi identificirali vrzeli v kibernetskem obrambnem sistemu organizacije. Ključni cilj tega postopka je identificirati in odpraviti šibkosti preden jih lahko izkoristijo hekerji. Ta postopek je včasih imenovan “pentesting” ali “etično hekanje”.

Preizkušanje penetracije omrežij preverja šibke točke v obrambnem sistemu organizacije, da bi pomagalo omiliti kibernetska tveganja in zaščitilo pred izgubo podatkov, finančnimi ter uglednimi izgubami.

Razlike med internimi in eksternimi preizkušanji penetracije omrežij

Preizkušanja penetracije internih omrežij ocenjujejo varnost notranjih omrežnih komponent organizacije, kot so strežniki, podatkovne baze in aplikacije. Njihov cilj je identificirati ranljivosti, ki jih lahko izkoristi notranji akter – zlonamerni zaposleni, nekdo, ki bi lahko naključno povzročil škodo ali neavtorizirana oseba, ki že ima neoviran dostop.

Po drugi strani zunanja preizkušanja penetracije omrežij iščejo grožnje od zunaj organizacije, ki jih povzročajo kibernetski kriminalci. Ocenjujejo zunanje dele organizacijskega omrežja, kot so spletne strani in spletni programi, da bi simulirali napade, ki jih izvajajo kibernetski kriminalci, da bi pridobili neavtoriziran dostop.

Ne gre za izbiro med enim ali drugim. Interna in eksterna preizkušanja penetracije omrežij so dopolnilne plasti celovitega pristopa k kibernetski varnosti.

Kako deluje preizkušanje penetracije omrežij?

Proces preizkušanja penetracije omrežij lahko široko razdelimo na sedem stopenj:

  • Določanje obsega: Organizacija se odloči, kateri sistemi bodo preizkušeni s kakšnimi metodami in kaj je izven meja v sodelovanju s strokovnjaki ali preizkuševalci penetracije.
  • Zbiranje informacij: Preizkuševalci zbirajo informacije o omrežju, kot so IP naslovi in imena domen.
  • Odkrivanje ranljivosti: Preizkuševalci identificirajo ranljivosti v omrežju z uporabo različnih ročnih in avtomatiziranih orodij in tehnik.
  • Izkoriščanje ranljivosti: Preizkuševalci izkoriščajo razkrite varnostne pomanjkljivosti, da bi poskušali pridobiti neavtoriziran dostop do sistemov in občutljivih podatkov.
  • Post-izkoriščanje: Preizkuševalci uporabijo informacije, zbrane v prejšnjih fazah, da bi izboljšali dostop do sistemov in občutljivih podatkov, testirali in prikazali vpliv morebitnega napada.
  • Poročanje o ranljivostih: Preizkuševalci poročajo o identificiranih ranljivostih in priporočajo popravke za varnostne ukrepe.
  • Popravljanje ranljivosti: Na podlagi poročila organizacija zmanjšuje tveganja in izboljšuje svoj varnostni položaj.

Preizkušanja penetracije omrežij pomagajo organizacijam do jasnega vpogleda v učinkovitost njihove kibernetske obrambe, kar jim pomaga pri sprejemanju informiranih in strateških odločitev o varnosti.

Pogosti napačni pojmi o preizkušanju penetracije omrežij

Sedaj, ko vemo, kaj je preizkušanje penetracije omrežij in kako deluje, razbijmo pogoste mite.

Mit 1: Preizkusi prodora v omrežje so oblika hakiranja.

Čeprav so metode testnih preizkusov podobne tistim, ki jih uporabljajo hekerji, je preizkušanje prodora v omrežje etičen postopek, ki si prizadeva za zaščito organizacij. O hakanju tega ne moremo trditi, saj je njegov namen zlonameren.

Mit 2: Potrebujete samo en preizkus prodora v omrežje.

Več dejavnikov določa varnost organizacije, vključno s stalno razvijajočimi se sposobnostmi napadalcev ali kibernetskih kriminalcev ter spremembami v IT-infrastrukturi organizacije.

Novi načini groženj se pogosto odpirajo zaradi sprememb teh dejavnikov. Zato morate preizkus prodora v omrežje izvajati pogosto, ne samo enkrat, da sledite spremembam in identificirate morebitne ranljivosti, da zmanjšate tveganja in ostanete korak pred grožnjami.

Mit 3: Preizkusi prodora v omrežje so namenjeni samo velikim korporacijam.

Majhna in srednje velika podjetja so glavne tarče za hekerje, saj pogosto nimajo sredstev za učinkovito zaščito. Približno 40% malih podjetij izgubi podatke zaradi kibernetskih napadov, približno 60% pa propade v šestih mesecih po napadu. Preizkusi prodora v omrežje lahko tem organizacijam pomagajo izboljšati obrambo, tako da identificirajo ranljivosti, ki bi jih lahko izkoristili kibernetski kriminalci vnaprej.

Mit 4: Preizkušanje prodora v omrežje moti poslovne operacije.

Strah okoli preizkušanja prodora v omrežje je razumljiv. Vendar lahko preizkuse prodora v omrežje izvajate z minimalnimi motnjami z uporabo naprednih orodij in tehnologij. Poleg tega lahko zahtevate izvedbo testiranja izven delovnega časa in ob vikendih.

Mit 5: Ročni preizkusi prodora v omrežje so edini način skladnosti.

Zahteve po skladnosti se razlikujejo glede na industrije in geografije. Obseg, pogostost in zahteve po testiranju preizkusa prodora v omrežje se razlikujejo glede na različne standarde. Ni univerzalnega pristopa, in ročni preizkusi prodora v omrežje zagotovo niso edini način skladnosti.

Ročna proti avtomatizirani preizkušanju penetracije omrežij

Preizkušanje penetracije omrežij, bodisi ročno ali avtomatizirano, ponuja jasno prednost identificiranja in odpravljanja ranljivosti preden jih lahko izkoristijo hekerji.

Ob tem, obe metodi imata svoje prednosti in slabosti.

Ročno preizkušanje penetracije je bolj praktično in usmerjeno z človeško intuicijo, ki omogoča raziskovanje varnostnih groženj in ranljivosti s stališča varnostnih strokovnjakov.

Vendar pa je tudi bolj podvrženo človeškim napakam in nekonsistentnosti. Metode, ki jih uporabljajo preizkuševalci, se lahko ne prilagajajo dovolj hitro evoluciji groženj. Ročno preizkušanje penetracije omrežij je zlasti znano po tem, da je dolgotrajno in dragoceno.

Kar zadeva avtomatizirano preizkušanje penetracije omrežij, je njegova učinkovitost odvisna od izbire prave rešitve. Če to dosežete, vam lahko avtomatizirano preizkušanje penetracije omrežij pomaga odpraviti omejitve ročnega preizkušanja penetracije omrežij.

Avtomatizirano preizkušanje penetracije omrežij vam omogoča hitrejše in bolj dosledno identificiranje ranljivosti, ki jih lahko izkoristi zlonamerni akter. Manj podvrženo je človeškim napakam in je bolj razširljivo ter cenovno učinkovito.

Zaščita vašega podjetja z avtomatiziranim preizkušanjem penetracije omrežij

Glede na kompleksnost sodobnih IT infrastruktur in inovacije novih metod napadov, je preizkušanje penetracije omrežij obvezno v vaši kibernetski obrambi, ker vam omogoča, da proaktivno preverite ranljivosti in jih odpravite, da preprečite kibernetske katastrofe.

Čeprav je ročno preizkušanje penetracije lahko zamudno in drago, ponuja avtomatizirano preizkušanje penetracije omrežij učinkovito, cenovno učinkovito in zanesljivo alternativo, ki vam omogoča pogostejše teste z načrtovanim razporedom ter spremljanje omrežja v skoraj realnem času.

V bitki za večjo kibernetsko varnost je avtomatizirano preizkušanje penetracije omrežij učinkovit ščit, ki organizacijam pomaga zaščititi se pred izpadom, ugledom, finančnimi škodami in izgubo podatkov.

Povzetek:

Skupaj z nenehnim razvojem tehnologije in vedno iznajdljivejšimi napadi kibernetskih groženj postaja zaščita omrežij in podatkov ključnega pomena za vsako organizacijo. Preizkušanje penetracije omrežij se izkazuje kot nepogrešljivo orodje v arzenalu za zagotavljanje kibernetske varnosti. Razumevanje razlik med internimi in eksternimi testiranji ter uporaba kombinacije ročnih in avtomatiziranih pristopov lahko organizacijam omogoči, da proaktivno identificirajo in odpravljajo ranljivosti ter izboljšajo svoje varnostne postopke.

Izvajanje rednih preizkusov penetracije omrežij ni le obveznost, temveč naložba v prihodnost varnega poslovanja. Z naraščajočimi grožnjami in nenehno evolucijo kibernetskih napadov je ključno, da organizacije sledijo spremembam in vzpostavijo trajne, dinamične pristope za zaščito svojih sistemov.

Avtomatizirano preizkušanje penetracije omrežij predstavlja premik v smeri učinkovitejše, doslednejše in stroškovno učinkovitejše varnosti. Ne glede na to, ali se odločite za ročne ali avtomatizirane pristope, je pomembno razumeti, da je kibernetska varnost dinamičen proces, ki zahteva nenehno pozornost in prilagajanje.

S temeljitim razumevanjem, rednim izvajanjem preizkusov in stalnim izboljševanjem varnostnih protokolov se organizacije lahko ustrezno zaščitijo pred kibernetskimi grožnjami ter ohranijo zaupanje svojih strank, ugled in poslovanje v današnjem digitalnem svetu.

Delite objavo:

Zadnje objave

CIO, CISO, IT manager: 4-stopenjski pristop k načrtovanju in zaščiti najpomembnejših sredstev za delovanje podjetja

ISACA: Dve tretjini organizacij ne obravnava tveganj AI

Uvedba Disaster Recovery Plana (DRP) res finančno zahtevna?