Zakaj je pravilo 3-2-1 vse bolj priljubljeno, ko govorimo o dobri zaščiti podatkov

V današnji dobi nenehnih kibernetskih napadov in nepredvidljivih nesreč je varnost podatkov za podjetja in posameznike postala ključnega pomena. V tem članku bomo raziskali pravilo 3-2-1 za varnostne kopije in zakaj postaja nepogrešljivo orodje za zaščito dragocenih podatkov. Odkrili bomo, zakaj ena varnostna kopija ni več dovolj, ter kako ta strategija omogoča, da vaši podatki ostanejo varni in dostopni, ne glede na to, kaj se zgodi – bodisi zaradi kibernetskega napada, naravne nesreče ali drugih nepričakovanih dogodkov. Skupaj bomo raziskali različne vidike pravila 3-2-1, vključno s tem, kje shranjevati varnostne kopije, kako pogosto izvajati celotne varnostne kopije ter zakaj je ta strategija ključnega pomena za ohranjanje celovitosti in dostopnosti podatkov.

Kaj je 3-2-1 varnostna kopija?

Varnostna kopija je pomembna, vendar je enako pomembno, da se zavedate, da ena kopija varnostne kopije včasih ni dovolj. Denimo, da naredite varnostno kopijo računalnika na zunanji trdi disk, ki ga hranite v svoji pisarni doma. Če vaš računalnik odpove imate varnostno kopijo. Vendar, če v vašem domu izbruhne požar, bo uničil tako vaš računalnik kot zunanji trdi disk.

Presenečeni bi bili, če bi vedeli koliko majhnih podjetij ne dela varnostnih kopij svojih podatkov in koliko jih zato tudi ne preživi podatkovne nesreče.

Kaj je strategija 3-2-1 varnostne kopije?

Pravilo 3-2-1 za varnostne kopije je prepoznana strategija za varnostno kopiranje podatkov. Upošteva naslednje zahteve:

  • Naredite tri kopije svojih podatkov – originalne podatke na svoji primarni napravi in vsaj dve kopiji.
  • Uporabite dva različna nosilca za shranjevanje – tukaj je odvisno od vas katera dva nosilca med računalnikom, zunanjim trdim diskom, USB ključem, DVD, omrežnim prostorom NAS ali oblakom boste izbrali.
  • Eno od varnostnih kopij hranite na oddaljeni lokaciji, da preprečite izgubo podatkov zaradi lokalne nesreče ali okvare.

Pravilo 3-2-1 za varnostne kopije je staro skoraj dve desetletji. V preteklosti so uporabniki uporabljali trde diske s kapaciteto do 30 GB in varnostne kopije na CD-jih. Danes vključujejo shranjevalne naprave trde diske z visoko kapaciteto (22 TB) in številne možnosti za shranjevanje v oblaku. Poleg tega današnje skrbi za shranjevanje niso samo o obsegu. Morate upoštevati, kako določen nosilec za shranjevanje obvladuje varnost in rezervne načrte.

Pravilo 3-2-1 za varnostne kopije je zelo učinkovito. Omogoča prilagajanje varnostnih kopij vaših podatkov, analizo podatkov in hitro obnovitev v primeru nesreče (v večini primerov).

Vendar se strategija 3-2-1 za varnostne kopije (kot osnovni koncept) stara. Danes se ne srečujemo z istimi vrstami kibernetskih napadov kot uporabniki na začetku stoletja, zato se shranjevanje podatkov mora prilagajati. Najnovejše pristope za zaščito podatkov bomo obravnavali pozneje v članku.

Koliko varnostnih kopij naj ohranim?

Glede na pravilo 3-2-1 za varnostne kopije naj bi imeli vsaj dve varnostni kopiji, da zaščitite svoje podatke pred naravnimi nesrečami, naključnimi izbrisom, okvarami strojne opreme in kibernetskimi napadi.

Medtem ko originalni podatki ostanejo na eni od vaših primarnih naprav, sekundarne kopije ne bodo na istem mestu, zato bo vsaj ena kopija varna pred različnimi grožnjami. Na primer, če naravna nesreča prizadene vašo domačo pisarno, bo vaš računalnik in lokalno shranjevanje morda izgubljeno za vedno, medtem ko bo kopija podatkov na oddaljenem mestu ostala nedotaknjena.

Če uporabljate samo eno varnostno kopijo, brez kopije na oddaljenem mestu, ne boste mogli izvesti obnovitve po nesreči (npr. v primeru požara ali poplave vaših prostorov).

Kje je najboljše mesto za shranjevanje celotne varnostne kopije?

Zdaj ste seznanjeni s pravilom 3-2-1 kot postopkom varnostnih kopij. Vendar morate najti optimalen tip medija za shranjevanje svojih varnostnih kopij.

Univerzalnega nosilca za varnostne kopije podatkov ni. Odvisno od vaših produkcijskih podatkov, poslovnih operacij in ponudnika storitev za varnostne kopije, mora vaše podjetje uporabiti kombinacijo različnih nosilcev za shranjevanje, da zagotovi poslovno kontinuiteto.

a) Zunanji trdi diski

Zunanji trdi disk je priročno mesto za shranjevanje pomembnih podatkov. Enostaven za uporabo, visoko prenosljiv in omogoča hitro obnovitev podatkov. Dokler imate trdi disk pri sebi, ga lahko povežete z vsakim prenosnim računalnikom ali osebnim računalnikom in upravljate svoje varnostne kopije. Zunanji trdi disk je še posebej primeren za obnovitev trdega diska vašega računalnika na novem računalniku.

b) Oblak za shranjevanje

Podatki, shranjeni v oblaku, so dostopni s katero koli napravo kadarkoli, dokler imate stabilno internetno povezavo. Če želite kritično varnost podatkov za svoje vire, je najbolje, da se odločite za namensko shranjevanje v oblaku. Ob uporabi  oblaka, bodo podatki šifrirani in zaščiteni pred virtualnimi napadi, pripravljeni za obnovitev podatkov, v kolikor bo to potrebno.

Kako pogosto naj izvajam celotno varnostno kopiranje?

Celotne varnostne kopije so preizkušena in zanesljiva metoda proti izgubi podatkov. Kljub temu pa celotne varnostne kopije zavzamejo največ prostora za shranjevanje, pasovno širino in čas za ustvarjanje.

Za mala in srednje velika podjetja ima smisel, da vsaj enkrat na teden naredijo celotno varnostno kopijo operativnih podatkov, hkrati pa tudi dnevne inkrementalne ali diferencialne varnostne kopije.

Kako dolgo naj ohranim svoje varnostne kopije?

Kot splošno pravilo bi morala mala in srednje velika podjetja hraniti celotne sistemske varnostne kopije vsaj dva meseca. Dvo-mesečno obdobje zadrževanja zagotavlja, da lahko varno obnovite čisto kopijo vašega sistema, če je potrebno, in nadaljujete s svojimi dnevnimi operacijami brez težav. Tako boste lahko tudi varno okrevali pred zlonamerno programsko opremo, ki je morda nezaznana na vašem sistemu že nekaj časa.

Zakaj je metoda 3-2-1 za varnostne kopije pomembna za varnost podatkov?

Podatki so znanje, in znanje je moč, kot dobro vemo. Da bi bila konkurenčna, morajo mala in srednje velika podjetja razumeti ključno vlogo pravila 3-2-1 za varnostne kopije pri zaščiti podatkov.

Imeti vsaj tri kopije svojih podatkov je običajno dovolj, da se opomore od kakršnega koli scenarija okvare, ohrani optimalne cilje obnovitve podatkov in prepreči eno točko napake.

Strategija 3-2-1 za varnostne kopije zagotavlja, da lahko preživi več kopij vaših podatkov različne grožnje. Z enim lokalnim in dvema oddaljenima kopijama lahko najbolje omilite nevarnosti naravnih nesreč, človeških napak in kibernetskih napadov. Poleg tega, če imate dve dodatni kopiji na različnih nosilcih za shranjevanje (na primer trdi disk v ognjevarnem sefu in v oblaku), se poveča možnost, da bo vsaj ena od varnostnih kopij na voljo za obnovitev v katerem koli scenariju.

Zakaj je pomembno imeti tako oddaljene kot tudi lokalne strategije varnostnih kopij?

Osnova strategije 3-2-1 za varnostne kopije je zagotoviti integriteto in dostopnost podatkov. To lahko mala in srednje velika podjetja zanikajo v različnih scenarijih. Če pride do naravne nesreče ali izpada električne energije, lahko vaši produkcijski podatki na mestu (pa tudi lokalne varnostne kopije) postanejo nedostopni. Kar se tiče shranjevanja v oblaku – če kibernetski napad uspe prodreti v oblakov strežnik, lahko izgubite dostop do svojih podatkov za nedoločen čas. Iz tega vidika je najboljša praksa za mala in srednje velika podjetja slediti pravilu 3-2-1 za varnostne kopije.

Poglejmo primer:

Predstavljajte si, da imate tri kopije svojih podatkov. Izvirni nabor podatkov je shranjen v vaši pisarni. Nato pride do nesreče, ki uniči vaše računalnike skupaj z podatki na njih. Druga kopija podatkov je običajno shranjena na lokalnem mediju, zato bo nesreča verjetno nanjo vplivala. Toda tretja kopija je shranjena na oddaljenem mestu – običajno je ne bo prizadela nesreča, zato jo lahko varno obnovite.

Je 3-2-1 najboljša strategija za varnostne kopije?

Pravilo 3-2-1 za varnostne kopije je bila temeljna smernica že skoraj dve desetletji. Gre za najboljšo prakso med strokovnjaki za informacijsko varnost in je dobro pravilo tudi za individualne uporabnike. Vendar pa ogromen porast kibernetskih napadov zahteva izboljšanje osnovnih načel strategije 3-2-1 za varnostne kopije. To so redundanca, dostop in geografska razdalja.

Ob napadih (na celotna omrežja), ki ciljajo na vse podatke na njih, vključno z varnostnimi kopijami, postaja vprašanje ključno za mala in srednje velika podjetja, saj lahko to prisili v nedoločen časovni izpad. V takih primerih bo njihova oddaljena kopija morda edina kopija, ki jo lahko uporabijo za nadaljevanje poslovanja. In če se zgodi kaj z njo, pravilo 3-2-1 za varnostne kopije ne bo dovolj za rešitev njihovih podatkov.

Kakšne so druge dobre strategije za varnostne kopije?

S kibernetskim kriminalom se razvijajo tudi taktike za preprečevanje izgube podatkov. Na voljo so sodobne alternative pravilu 3-2-1 za varnostne kopije, ki krepčajo varnostne kopije in obnovitev za mala in srednje velika podjetja ter individualne uporabnike.

Najbolj izstopajoče strategije so pristopi 3-2-1-1-0 in 4-3-2.

Sodobne spremembe pravila 3-2-1 za varnostne kopije

Pravilo 3-2-1 za varnostne kopije ostaja temelj sodobnih strategij varnostnih kopij. Oglejmo si jih spodaj.

Pristop 3-2-1-1-0

Ta metoda ponovno uvede koncept brez povezave (offline) kopije. To lahko bodisi kopija na traku, kot je bila prvotna namera pravila 3-2-1, ali pa nepremična shranjevanje v oblaku (kar pomeni, da podatki na njem ni mogoče spreminjati ali spreminjati).

Poleg tega “0” v imenu pristopa pomeni “nič napak” za shranjene varnostne kopije. To lahko zagotovite z dnevnim spremljanjem medijskih varnostnih kopij, odpravljanjem napak in rednim izvajanjem preizkusov obnovitve.

Pristop 4-3-2

Ta pristop zahteva štiri kopije podatkov, shranjenih na treh lokacijah. Prva je na lokaciji podjetja, druga je pri MSP, tretja pa pri ponudniku storitev za shranjevanje v oblaku. Na ta način sta dve lokaciji oddaljeni, kar zagotavlja večjo zaščito podatkov pred nesrečami in usmerjenimi napadi.

3-2-1 varnostne kopije z Acronisom!

Acronis Cyber Protect ponuja enostavno in zanesljivo lokalno in »oblačno« varnostno kopiranje za podjetja. Mala in srednje velika podjetja lahko upoštevajo pristop 3-2-1 za varnostne kopije brez začetnih naložb prek enostavne in obsežne rešitve, katero je enostavno upravljati. Poleg tega podjetja lahko koristijo predvidljive stroške in proračunsko ugodne naročnine.

Acronis programska oprema za varnostne kopije omogoča uporabnikom ustvarjanje šifriranih lokalnih varnostnih kopij, z varnostno kopijo v oblaku, ki je varno shranjena v oblaku Acronis, pripravljeno za obnovitev podatkov s samo nekaj kliki.

Vse rešitve Acronisa se osredotočajo ne le na varnostno kopiranje in obnovitev, ampak obravnavajo tudi kibernetsko varnost na vrhunski način – uporabniki lahko proaktivno preprečujejo drage izpade, hitro prepoznajo in odpravijo varnostne težave ter blokirajo napade z izsiljevalsko programsko opremo, preden se zgodijo, prek intuitivnega vmesnika.

Delite objavo:

Zadnje objave

15 korakov za doseganje skladnosti po direktivi NIS 2

Kritična vloga varovanja podatkov v dobi umetne inteligence

CIO, CISO, IT manager: 4-stopenjski pristop k načrtovanju in zaščiti najpomembnejših sredstev za delovanje podjetja