Shranjevanje v oblaku (“Cloud storage”): Varno, dostopno in učinkovito hranjenje podatkov

V današnjem digitalnem svetu, kjer se količina podatkov eksponentno povečuje, je shranjevanje podatkov postalo ključno vprašanje za podjetja in posameznike. “Tradicionalne” metode shranjevanja, kot so trdi diski in lokalni strežniki, so postale omejujoče in neučinkovite.

Na sceno je vstopil koncept shranjevanja “v oblaku”, ki je prinesel številne prednosti in rešitve za izzive shranjevanja podatkov.

Shranjevanje v oblaku, znan tudi kot “cloud storage”, je storitev, ki omogoča uporabnikom shranjevanje, upravljanje in dostopanje do podatkov preko internetne povezave. Namesto da bi podatke shranjevali lokalno na trdih diskih ali strežnikih, se podatki shranijo na oddaljenih strežnikih, ki so običajno upravljani s strani ponudnika storitev v oblaku.

Vprašanje o smiselnosti prehoda v oblak in uporaba shranjevanja v oblaku je popolnoma odveč. Oblak je tukaj in zdaj. Je varen, zanesljiv in popolnoma preprost za uporabo.

Tipi oblakov

Če iščete popolno rešitev za shranjevanje v oblaku je za boljše razumevanje celotne slike najbolje začeti z definicijo, ki pojasni kaj shranjevanje v oblaku sploh pomeni:

“Shranjevanje v oblaku” se nanaša na prakso shranjevanja datotek na oddaljenem strežniku (namesto na lokalnem pogonu), s katerim smo povezani preko interneta. Te strežnike v oblaku poseduje in upravlja tretja oseba (npr. Microsoft), ki zaračunava storitev glede na to koliko prostora je v uporabi.

Do podatkov shranjenih v oblaku, lahko dostopate prek namenskih aplikacij (t. i. “Programske opreme kot storitev” oz. SaaS) ali raziskovalca datotek v operacijskem sistemu (kot v storitvi OneDrive).

Medtem ko so temelji shranjevanja v oblaku povsod enaki, obstajajo 3 različni tipi oblakov med katerimi lahko izbiramo:

 • JAVNI OBLAK – vrsta strežniške hrambe, ki si jo deli več posameznikov ali podjetji. Viri, potrebni za zagon strežnikov so v skupni rabi med več uporabniki, zato je cena za javni oblak pogosto nižja. Primeri te vrste shranjevanja v oblaku ponuja npr. Microsoft Azure. Javni oblak je zaradi svoje cenovne dostopnosti in možnosti, ki jih ponuja vedno bolj priljubljen.

 • PRIVATNI OBLAK je namenjen shranjevanju strežniških kapacitet, ki so rezervirane izključno za uporabo nekega določenega podjetja ali posameznika. Zaradi svoje ekskluzivnosti uporabe omejene le na enega deležnika je njegov najem nekoliko dražji, a predstavlja veliko prednost na področju učinkovitosti in varnosti.

 • HIBRIDNI OBLAK je kombinacija prej naštetih možnosti. S hibridnim pristopom lahko podatke, ki niso občutljivi, shranite v javni oblak, občutljive podatke pa v zasebnega.

Praktičnost oblaka – ga sploh potrebujemo!?

Tukaj je nekaj ključnih prednosti shranjevanja v oblaku:

 • Varnost podatkov: Ponudniki storitev v oblaku skrbijo za varnost vaših podatkov. Podatki se običajno shranjujejo na več lokacijah, kar zagotavlja redundanco in zaščito pred izgubo podatkov. Prav tako ponujajo napredne varnostne funkcije, kot so enkripcija podatkov in nadzor dostopa, ki ščitijo podatke pred nepooblaščenim dostopom.

 • Dostopnost: Shranjevanje v oblaku omogoča enostaven dostop do podatkov iz katere koli naprave z internetno povezavo. To pomeni, da lahko podatke pregledujete, urejate in delite kjerkoli in kadarkoli, kar je še posebej koristno za mobilne delavce in oddaljene ekipe.

 • Skalabilnost: Storitve v oblaku omogočajo prilagajanje prostora za shranjevanje glede na potrebe uporabnika. Lahko enostavno povečate ali zmanjšate prostor za shranjevanje glede na količino podatkov, ki jih želite hraniti, kar omogoča prilagodljivost in učinkovito upravljanje stroškov.

 • Deljenje in sodelovanje: Shranjevanje v oblaku omogoča enostavno deljenje podatkov s sodelavci, strankami in partnerji. Lahko ustvarite skupne mape, določite dostopna dovoljenja in omogočite sočasno urejanje dokumentov, kar olajšuje sodelovanje in povečuje produktivnost.

 • Varnost pred izgubo podatkov: Ena od ključnih prednosti shranjevanja v oblaku je zaščita pred izgubo podatkov zaradi okvar strojne opreme ali naravnih nesreč. Ponudniki storitev v oblaku redno izvajajo varnostne kopije podatkov in zagotavljajo visoko razpoložljivost, kar zmanjšuje tveganje za izgubo podatkov.

 • Stroškovna učinkovitost: Shranjevanje v oblaku omogoča zmanjšanje stroškov za nakup in vzdrževanje lastne strojne opreme ter zaposlovanje in usposabljanje IT osebja. Namesto tega plačujete le za uporabo storitve v oblaku glede na količino podatkov, ki jih shranjujete, kar omogoča bolj predvidljive in prilagodljive stroške.

 • Avtomatizacija in integracija: Storitve v oblaku pogosto ponujajo avtomatizirane funkcije, kot so samodejno varnostno kopiranje, sinhronizacija podatkov in integracija z drugimi aplikacijami. To omogoča boljše upravljanje podatkov in povečuje učinkovitost poslovnih procesov.

Shranjevanje v oblaku je nepogrešljiv del sodobnega poslovanja in osebnega življenja. Ponuja varno, dostopno in učinkovito rešitev za shranjevanje podatkov, ki omogoča podjetjem in posameznikom, da se osredotočijo na svoje jedro poslovanja in ustvarjalnost, namesto da bi se ukvarjali z infrastrukturnimi izzivi shranjevanja podatkov. Kljub temu pa obstaja nekaj praktičnih premislekov, ki jih boste želeli upoštevati, preden vse vaše datoteke prestavite v oblak. Oglejmo si katere:

 • Ali pogosto delate z datotekami večjih velikosti? Učinkovitost shranjevanja v oblaku je učinkovita sorazmerno s hitrostjo vaše internetne povezave. To v praksi pomeni, da če delate z večjimi datotekami kot so Photoshop PSD-ji etc. je lahko čas, ki ga porabite za prenos/nalaganje nekoliko daljši.

 • Imate pri vašem delu veliko opravka z GDPR ali drugimi pravilniki o varstvu podatkov? Ne pozabite, da še vedno obravnavate podatke drugega podjetja in da ste zanje odgovorni na z GDPR-jem skladen način.

 • Koliko delate na daljavo ali offsite? Vedno več nas dela od doma ali s terena, še vedno pa obstajajo podjetja, ki imajo zakoreninjeno opravljanje dela na fizični lokaciji podjetja. Če je eno takšnih podjetij tudi vaše, morda še niste pripravljeni na prehod shranjevanja v oblaku. Če delate z zelo občutljivimi podatki odjemalca, je to še eden od razlogov, da premislite o smiselnosti selitve.

 • Sodelujete na različnih projektih? Platforme v oblaku kot sta Microsoft 365 in Microsoft Teams omogočajo oddaljeno shranjevanje in povezovanje v oblaku. Njihov namen je omogočanje oddaljenega sodelovanja ne glede na čas ali lokacijo posameznikov. Če je skupina, ki dela na projektu razpršena, so ti dve možnosti še toliko bolj prepričljiv razlog za prehod v varen oblak.

Kako varni so podatki shranjeni v oblaku?

Ponudniki storitev v oblaku običajno uporabljajo različne varnostne ukrepe, da zagotovijo varnost shranjenih podatkov. To vključuje uporabo šifriranja podatkov, požarnih zidov, nadzora dostopa, varnostnih kopij in drugih varnostnih mehanizmov. Prav tako izvajajo redne varnostne posodobitve in spremljajo morebitne varnostne grožnje.

Uporabniki pa imajo tudi svojo vlogo pri varnosti podatkov v oblaku. Pomembno je, da uporabniki izberejo močna gesla in jih redno posodabljajo, da omejijo dostop do svojih računov samo na zaupanja vredne naprave in da se izogibajo deljenju gesel ali drugih občutljivih podatkov.

Poleg tega je pomembno, da uporabniki izberejo zaupanja vrednega ponudnika storitev v oblaku, ki ima dobro uveljavljene varnostne prakse in zagotavlja ustrezno raven varnosti podatkov. Pred izbiro ponudnika storitev v oblaku je priporočljivo preveriti njihove varnostne politike, certifikate in reference.

V vsakem primeru je pomembno razumeti, da noben sistem ni stoodstotno varen. Kljub temu pa je shranjevanje podatkov v oblaku običajno varnejše kot shranjevanje podatkov na lokalnih napravah , saj ponudniki storitev v oblaku pogosto uporabljajo napredne varnostne ukrepe in imajo strokovno osebje, ki se ukvarja z varnostjo podatkov.

Delite objavo:

Zadnje objave

Je uvedba Disaster Recovery Plana (DRP) res finančno zahtevna?

Kako NIS 2 spreminja kibernetsko varnost za hotelirje?

Razumevanje izsiljevalskih napadov: izzivi in tveganja za podjetja