Storitve v oblaku in njihove prednosti

Ali veste, da že 94 % podjetij uporablja storitve v oblaku in da kar 67 % podjetniške infrastrukture zdaj temelji na oblaku?

Oblačne storitve postajajo prevladujoč razvojni trend. Koncept, ki si ga številni le desetletje nazaj nismo mogli niti predstavljati, popolnoma prevzema naš vsakdan. Delež podjetij, ki se odloča zanj pa se povečuje hitreje kot kadarkoli prej.

V današnjem digitalnem svetu se podjetja soočajo z različnimi izzivi, med katerimi je ena izmed najpomembnejših prilagodljivost in varnost njihovih poslovnih operacij. Za reševanje teh izzivov se podjetja vse bolj obračajo k varnemu prehodu v poslovni oblak. Ta premik ne prinaša le novih priložnosti, ampak tudi zagotavlja ustrezno raven varnosti za poslovne operacije.

V tem članku bomo raziskali kaj oblak sploh je, kako deluje ter zakaj se podjetja odločajo za prehod v oblak in kakšne koristi prinaša.

Oblak je koncept, ki omogoča shranjevanje, upravljanje in obdelavo podatkov na oddaljenih strežnikih prek interneta. Namesto, da bi podjetja vzdrževala lastno infrastrukturo, lahko svoje podatke in aplikacije gostijo v oblaku, ki je varno in dostopno prek spleta. To omogoča podjetjem, da se osredotočijo na svoje poslovne dejavnosti in izboljšajo učinkovitost ter produktivnost.

Značilnosti varnega poslovnega oblaka vključujejo:

1) Šifriranje podatkov -vsi podatki, ki se prenašajo med uporabnikom in oblakom ter med strežniki v oblaku, so šifrirani. To pomeni, da so podatki kodirani in varno preneseni prek javnih omrežij, kar zmanjšuje tveganje za prestrezanje ali krajo informacij med prenosom.

2) Avtentikacija in dostopna kontrola – varni poslovni oblak uporablja močne sisteme avtentikacije, kot so gesla, dvostopenjska preverjanja in biometrične metode, da se zagotovi, da imajo le pooblaščene osebe dostop do podatkov. Poleg tega omogoča natančno nadziranje pravic dostopa, kar pomeni, da se določi, kdo lahko dostopa do katerega dela podatkov.

3) Redna varnostna posodabljanja – ponudniki varnih poslovnih oblakov redno izvajajo varnostna posodabljanja in popravke, da se zaščitijo pred znanimi varnostnimi ranljivostmi. To vključuje tudi nadzorovanje in preprečevanje morebitnih vdorov.

4) Varnostno kopiranje podatkov – v primeru izgube podatkov zaradi napak ali okvare se uporablja redno varnostno kopiranje. Podatki se varno shranijo v varnostne kopije, ki omogočajo njihovo obnovitev v primeru nepredvidenih dogodkov.

5) Nadzor in poročanje – varni poslovni oblak ponuja orodja za nadzor in spremljanje dejavnosti uporabnikov, dostop do podatkov ter morebitnih varnostnih incidentov. Poročila o teh aktivnostih so pomemben vir informacij za identifikacijo morebitnih groženj in izvajanje izboljšav v varnosti.

6) Skladnost z zakonodajo in predpisi – varni poslovni oblak je zasnovan tako, da upošteva veljavno zakonodajo in predpise v zvezi z varnostjo podatkov (npr. GDPR).

Kaj podjetju omogoča prehod na poslovanje v oblaku?

Prvič, oblak omogoča večjo prilagodljivost in skalabilnost. Podjetja lahko enostavno prilagajajo svoje zmogljivosti glede na trenutne poslovne zahteve. To pomeni, da plačujejo samo za tisto, kar uporabljajo, kar prinaša pomembne prihranke pri stroških. Poleg tega podjetja ne potrebujejo več skrbeti za vzdrževanje in nadgradnjo svoje infrastrukture, kar zmanjšuje potrebo po strokovnem osebju in omogoča usmerjanje virov v druge ključne dejavnosti.

Drugič, oblak omogoča višjo raven varnosti in zaščite podatkov. Ponudniki oblakov so specializirani za zagotavljanje varnosti in uporabe najnaprednejših varnostnih protokolov. S tem se podjetja lahko osredotočijo na svoje poslovne dejavnosti, medtem ko je za varnost podatkov in sistemov skrbijo strokovnjaki. Poleg tega je v primeru izgube ali okvare podatkov v oblaku zagotovljeno varnostno kopiranje, kar zmanjšuje tveganje za izgubo pomembnih informacij.

Tretjič, prehod v oblak omogoča enostavno sodelovanje in izmenjavo podatkov znotraj podjetja ter zunaj njega. S storitvami za sodelovanje v oblaku se lahko zaposleni brez težav povežejo, delijo dokumente, sodelujejo pri projektih in komunicirajo na enostaven način. To izboljšuje učinkovitost in produktivnost podjetja ter omogoča hitrejše odločanje.

Če še vedno kolebate ali je za vaše podjetje prehod v oblak primerna rešitev se prijavite na IT svetovanje.

Delite objavo:

Zadnje objave

Je uvedba Disaster Recovery Plana (DRP) res finančno zahtevna?

Kako NIS 2 spreminja kibernetsko varnost za hotelirje?

Razumevanje izsiljevalskih napadov: izzivi in tveganja za podjetja