Obnovite podatke hitreje kot bi rekli »Wasabi«  

Nespremenljivo shranjevanje (ang.“Immutable storage”) kot učinkovita obrambna strategija pred izsiljevalskimi napadi s programsko opremo? 

V zadnjih letih so napadi s programsko opremo za odklepanje podatkov (ransomware) postali ena največjih groženj podjetjem po vsem svetu. Napadalci postajajo vse bolj iznajdljivi in njihovi cilji so dragocene informacije podjetij.  

V takem okolju je ključnega pomena, da podjetja razvijejo učinkovite obrambne strategije. Eden izmed najpomembnejših obrambnih ukrepov je uvedba nespremenljivega shranjevanja (angl. immutable storage). 

Kaj je nespremenljivo shranjevanje (angl. immutable storage) ? 

Nespremenljivo shranjevanje, znano tudi kot Write-Once-Read-Many (WORM) shranjevanje, je koncept, ki omogoča, da se podatki enkrat zapišejo v shrambo (na primer v oblak ali na strežnik) in nato postanejo nedotakljivi za določeno obdobje oz. dokler določeni pogoji niso izpolnjeni.  

To pomeni, da ko so podatki enkrat zapisani, jih ni možno več urejati (jih spreminjati, brisati ali prepisovati). Nespremenljivo shranjevanje zagotavlja nepopustljivo varnost in ohranja integriteto podatkov, kar je ključno za zaščito pred izgubo podatkov v primeru situacij kot so “ransomware” napadi.  

Kako deluje nespremenljivo shranjevanje? 

Glavna značilnost nespremenljivega shranjevanja je, da podatki ostanejo nespremenljivi za določeno časovno obdobje. To obdobje se določi vnaprej in se lahko razlikuje glede na potrebe podjetij. Med tem obdobjem nihče, niti uporabniki z najvišjimi pooblastili, ne morejo spreminjati ali izbrisati teh podatkov.  

Ta zanesljivost je ključna za obvladovanje “ransomware” napadov, saj napadalci ne morejo spreminjati ali šifrirati podatkov, ki so shranjeni na »nespremenljiv« način. 

Zakaj podjetja koristijo nespremenljivo shranjevanje? 

Podjetja v različnih panogah koristijo nespremenljivo shranjevanje za različne namene: 

  • Kot zaščito pred “”ransomware – nespremenljivo shranjevanje ščiti podatke pred škodljivo programsko opremo za odklepanje podatkov. Tudi če napadalec pridobi dostop do sistema, ne more spreminjati ali brisati nespremenljivih podatkov. 
  • Za ohranjanje skladnosti – v panogah, kot so finance, zdravstvo in pravosodje morajo podjetja dolgoročno hraniti določene podatke zaradi zakonskih zahtev. Nespremenljivo shranjevanje jim omogoča, da te zahteve izpolnijo in hkrati zagotavljajo nedotaknjenost podatkov. 
  • Za varovanje pomembnih evidenc – podjetja lahko uporabijo nespremenljivo shranjevanje za varnostno kopiranje in shranjevanje kritičnih evidenc, ki morajo ostati nespremenjene, na primer pogodb, finančnih transakcij in pomembnih sporočil. 
  • Za lažjo in hitrejšo obnovo podatkov – v primeru izgube ali poškodbe podatkov podjetja uporabljajo nespremenljive kopije za obnovitev sistemskega stanja na točno določenem, nedotaknjenem trenutku. 

Nespremenljivo shranjevanje v oblaku 

Veliko podjetij se zateka k nespremenljivemu shranjevanju v oblaku kot učinkovitemu načinu zaščite svojih podatkov. Priljubljene storitve za shranjevanje v oblaku, kot je Wasabi Hot Cloud Storage, ponujajo funkcionalnost nespremenljivega shranjevanja, ki podjetjem omogoča, da svoje podatke varno shranijo v oblaku in jih zaščitijo pred izgubo in napadi “ransomware”. 

Wasabi Hot Cloud Storage – vroča rešitev za shranjevanje in hladna odpornost proti kibernetskim grožnjam 

Gre za priljubljeno in varno možnost shranjevanja v oblaku, ki zagotavlja dostopne in ugodne rešitve za shranjevanje podatkov.  

Za razliko od tradicionalnega »hladnega« shranjevanja, pri katerem se podatki shranjujejo brez povezave, je Wasabi Hot Cloud Storage “vroč”, kar pomeni, da je takoj dostopen in optimiziran za hitro in pogosto dostopanje do podatkov. 

Nekatere ključne značilnosti Wasabi Hot Cloud Storage vključujejo: 

  • Ugodnost – Wasabi ponuja preprost model cen, brez skritih stroškov. Stroški shranjevanja so bistveno nižji v primerjavi z drugimi ponudniki shranjevanja v oblaku. 
  • Vzdržljivost in redundanca – Wasabi zagotavlja vzdržljivost podatkov z shranjevanjem več kopij podatkov v različnih podatkovnih centrih. Ta redundanca pomaga zaščititi podatke pred izgubo in zagotavlja visoko razpoložljivost. 
  • Varnost – Wasabi Hot Cloud Storage uporablja različne varnostne ukrepe za zaščito podatkov. To vključuje šifriranje v mirovanju in med prenosom ter nadzor dostopa in mehanizme za preverjanje pristnosti. 
  • Razširljivost – Wasabi uporabnikom omogoča enostavno prilagajanje svojih potreb po shranjevanju, ne glede na zahteve. Ta prilagodljivost je primerna tako za manjše projekte kot tudi za potrebe podjetij. 

Pomembno je opozoriti, da se izraz “vroč” v Wasabi Hot Cloud Storage nanaša na dostopnost in razpoložljivost storitve za shranjevanje, ne na temperaturo shranjevanja samih podatkov. Wasabi Hot Cloud Storage je zasnovan za aktivne podatke, pogost dostop in hitro pridobivanje podatkov. 

Wasabi Hot Cloud Storage predstavlja ključno rešitev za sodobne izzive shranjevanja podatkov v digitalnem svetu. S svojo enostavno dostopnostjo, nizkimi stroški, vzdržljivostjo in visoko stopnjo varnosti postavlja nove standarde v svetu storitev za shranjevanje v oblaku.  

Ta “vroč” pristop k shranjevanju zagotavlja, da so podatki vedno na voljo, ne glede na potrebe uporabnikov, in omogoča učinkovito upravljanje s tveganji, kot so izguba podatkov in grožnje “ransomware”. 

Nespremenljivo shranjevanje, ki ga ponuja Wasabi, postaja nepogrešljiva komponenta varnostnih strategij, ki ščitijo podatke in omogočajo podjetjem, da ostanejo odporna na nenehno spreminjajoče se digitalne grožnje.  

Wasabi z veseljem vključujemo med storitve, ki jih nudimo našim strankam in s tem poskrbimo ne le za zanesljivo shranjevanje, pač pa tudi varnost podatkov.

Delite objavo:

Zadnje objave

Je uvedba Disaster Recovery Plana (DRP) res finančno zahtevna?

Kako NIS 2 spreminja kibernetsko varnost za hotelirje?

Razumevanje izsiljevalskih napadov: izzivi in tveganja za podjetja