Kako se zaščititi pred napadi na Microsoft 365?

Zaskrbljujoče število kibernetskih groženj, usmerjenih v Microsoftove oblačne aplikacije, kaže, da je kibernetska varnost potrebna prenove.

Kibernetska pokrajina, zlasti znotraj ekosistema Microsoft 365, se nenehno razvija. Nedavni incidenti, ki vključujejo vodilna tehnološka podjetja in kibernetske varnostne firme, poudarjajo ključno dejstvo: razumevanje najboljših praks varnosti za Microsoft 365 se razlikuje od njihove učinkovite implementacije.

Po poročilu podjetja Kaspersky je leto 2023 prineslo 53-odstotno povečanje kibernetskih groženj, usmerjenih v dokumente, vključno z dokumenti Microsoft Office, dnevno.

Napadalci so se pogosto posluževali tveganih strategij, kot je prikrito prodiranje v sisteme prek zadnjih vrat (ang. Backdoor). V enem primeru je bil v podjetju izkoriščen testni račun brez večfaktorske avtentikacije (2FA/MFA), medtem ko je bil v drugem primeru v datoteko dodan zadnji vhod, kar je privedlo do napada na dobavno verigo.

Ti incidenti služijo kot močna opozorila, da lahko celo računi z nizkim tveganjem in zaupanja vredne posodobitve znotraj Microsoft 365 postanejo vektorji za varnostne kršitve, če niso ustrezno zaščiteni in nadzorovani.

Kljub globokemu strokovnemu znanju organizacij so te ciljane organizacije postale žrtve naprednih kibernetskih napadov, kar poudarja nujno potrebo po vestni uporabi varnostnih ukrepov znotraj prostora Microsoft 365.

Vloga umetne inteligence pri upravljanju

Umetna inteligenca (AI) je v zadnjih nekaj letih močno napredovala in zdaj jo lahko najdemo skoraj v vsakem vidiku tehnologije. V tem prelomnem obdobju umetne inteligence in velikih jezikovnih modelov (LLM), lahko napredni modeli umetne inteligence izboljšajo varnostne ukrepe v oblaku.

AI je že na poti, da postane standardna praksa, organizacije pa nimajo druge izbire kot, da jo sprejmejo. Z optimizacijo algoritmov umetne inteligence za strokovno domeno znanja, AI organizacijam zagotavlja operativne uvide in napovedne sposobnosti, da proaktivno prepoznajo in naslovijo potencialne varnostne grožnje, še preden postanejo težava.

Te vrste proaktivnih strategij organizacijam omogočajo učinkovito varovanje njihovih digitalnih sredstev.

Po drugi strani pa AI povečuje potrebo po povečani varnosti v oblaku. Enako kot dobri akterji AI uporabljajo za napredovanje tehnoloških praks, tudi hekerji uporabljajo AI za odkrivanje novih ranljivosti organizacij in razvoj še bolj prefinjenih napadov.

Odprti LLM modeli, dostopni na internetu, se lahko izkoristijo za ustvarjanje in izvajanje zelo kompleksnih napadov ter izboljšanje vaj rdeče-modrega tima. Ne glede na to ali jo uporabljajo za dobro ali zlo, AI danes igra pomembno vlogo pri kibernetski varnosti, organizacije pa morajo razumeti obe strani njenih posledic.

Trije načini za povečanje vaše varnosti

V obdobju, ko postajajo digitalne grožnje vedno bolj prefinjene in lahko valovi ene same kršitve vplivajo na več organizacij, je potreba po budnosti, proaktivnem upravljanju varnosti in stalnem nadzoru znotraj okolja Microsoft 365 večja kot kdaj koli prej.

Eden od načinov za to je preverjanje politik nadzora dostopa vsepovsod. Pogrešani elementi lahko postanejo zakladnice za kibernetske kriminalce. Na primer, oseba iz prodaje bi morala imeti dostop do vsega, kar je povezano s prodajo, vključno z e-pošto, SharePointom, OneDrivom in več.

Če pa ta oseba zapusti podjetje in ti elementi niso nadzorovani, pogosto ostanejo brez nadzora. Politike nadzora dostopa za elemente, ki vsebujejo dragocene podatke, je treba redno preverjati in posodabljati.

Poleg tega je nujno pregledovati odločitve dodeljevanja in dosledno upravljati dovoljenja. Dodeljevanje avtentikacijskih poverilnic je bistvenega pomena za vključevanje novih programov ali zaposlenih, vendar se tu ne konča.

Takšno dodeljevanje je treba redno spremljati in pregledovati s časom. Prav tako sta ločevanje dolžnosti in odstopanja enako pomembni, da se zagotovi, da posameznik po drugi strani ne dobi preveč nadzora.

Organizacije imajo pogosto preveč dovoljenj ali zastarele aktivnosti dodeljevanja, kar lahko poveča tveganje kibernetskih težav. Podjetja se morajo truditi, da bi se približala zmožnostim enega operaterja in omejila dovoljenja kolikor je mogoče. Močan poudarek na delegaciji in ločevanju dolžnosti bo še dodatno povečal odgovornost in preglednost.

Ohranjanje nadzora nad vašim oblakom je še ena nujnost. Rešitve, ki podpirajo upravljanje oblaka, lahko pomagajo uveljaviti stroge varnostne politike in poenostaviti procese upravljanja. Če se odločite za partnerstvo s ponudnikom upravljanja oblakov, bodite izbirčni, saj bo vaš partner imel ključe do vaših najdragocenejših sredstev.

Varnost mora biti vedno vidna oz. razumljena kot večplasten pristop; več plasti kot ji dodate, bolje je. Ključno je znati ustvariti plasti, ki lahko učinkovito delujejo in so uravnotežene, da dosežemo boljše upravljanje, brez vplivanja na produktivnost ali procese.

Pogled naprej k varnejši prihodnosti

Glede na zaskrbljujoče visoko število varnostnih kršitev, usmerjenih v Microsoft 365, je jasno, da je treba spremeniti star način dela. Minili so časi, ko je preprosta protivirusna programska oprema opravila delo; tehnologija je doživela popolno paradigmo, zato potrebujemo pomembne spremembe tudi pri naših obrambnih mehanizmih.

Uvedba strogih varnostnih ukrepov, redno izvajanje revizij in vzdrževanje upravljanja lahko bistveno okrepijo obrambo organizacije pred kibernetskimi grožnjami.

Z vztrajnostjo in proaktivnostjo je mogoče zmanjšati varnostna tveganja in zaščititi kritična podatkovna sredstva pred morebitnimi kršitvami, preden povzročijo kaos vam ali vašim strankam.

Delite objavo:

Zadnje objave

15 korakov za doseganje skladnosti po direktivi NIS 2

Kritična vloga varovanja podatkov v dobi umetne inteligence

CIO, CISO, IT manager: 4-stopenjski pristop k načrtovanju in zaščiti najpomembnejših sredstev za delovanje podjetja