Uporaba strategije varnostnih kopij 3-2-1-1 ključna za poslovanje podjetij  

Spodnji tekst obravnava pomen strategije varnostnih kopij, in je nadgradnja našega prejšnjega blog zapisa na to tematiko, ki je opisoval pravilo 3-2-1 vendar s svojega zornega kota. Prvi tekst se je osredotočal na podrobno razlago pravila 3-2-1 za varnostne kopije in ponuja osnovno razumevanje, zakaj je ta strategija pomembna.

Tekst v nadaljevanju pa bolj poudarja praktične vidike uporabe te strategije, vključno z orodji, ki so na voljo za njeno izvajanje, ter razlaga, kako VM Backup (op. VM Backup je programsko orodje podjetja Altaro ) olajša in izboljša to strategijo. 

Zagotovite si dodatno varnost podatkov z uporabo strategije varnostnih kopij 3-2-1-1, ki povečuje vašo sposobnost dostopa do nepoškodovanega in popolnoma obnovljivega izvoda podatkov ob nesreči. VM Backup to poenostavi s podporo več vrstam varnostnih kopij, več oddaljenih varnostnih kopij prek LAN-a, WAN-a na oddaljene strežnike ter neposrednih kopij na oblačne shrambe MS Azure, Amazon S3 in Wasabi. Nova ključna funkcija VM Backup V9 to še izboljša, saj vam omogoča zaščito podatkov pred izsiljevalskimi virusi z izkoriščanjem neizbrisnih oblačnih shramb na Azure Blob, Wasabi in Amazon S3. 

Prednosti 3-2-1-1 strategije varnostnih kopij 

Osnovna ideja 3-2-1-1 strategije varnostnih kopij je pridobiti dodatno varnost podatkov z ustvarjanjem treh kopij vaših podatkov ter ene dodatne – ker nikoli ne morete biti preveč previdni glede varnosti podatkov! – 2 lokalni kopiji podatkov, ki sta shranjeni na dveh različnih medijih ali napravah, ter 2 varnostni kopiji zunaj lokacije, pri čemer je ena kopija neizbrisna. 

Ta strategija predlaga, da imate kot minimum: 

Varnostna kopija 1 

Ena lokalna kopija so sami podatki – primarni produkcijski podatki. 

Varnostna kopija 2 

Druga kopija, shranjena tudi lokalno, vendar na drugačnem mediju ali napravi. 

Varnostna kopija 3 

Tretja varnostna kopija shranjena na oddaljeni lokaciji ali ponudniku oblakove shrambe. 

Poleg tega je za dodatno varnost predlagana še četrta kopija shranjena na neizbrisnem oblaku. Zato je prešnje poimenovanje strategije dobilo dodatno oznako številke in prešlo v štirimestno poimenovanje 3-2-1-1! 

Kako deluje? 

Pomembno je, da vedno imate lokalno kopijo vaših primarnih podatkov na drugem mediju ali napravi, saj v primeru okvare ene od naprav druga ostane dostopna z vsemi podatki nedotaknjenimi. 

Uporabite različne vrste shranjevanja za obe skupini podatkov – na primer, enega shranite na interni trdi disk, drugega pa na drugo shrambo ali strežnik, kot je zunanji trdi disk ali pomnilniški ključ, NAS naprava, omrežni strežnik datotek in tako naprej. 

Vendar, kaj če se zgodi kaj narobe, kar vpliva tako na produkcijske podatke kot tudi na primarne varnostne kopije vaših lokalnih podatkov, kot so požar, poplava ali celo kraja? Nedolgo nazaj smo bili priča prav temu scenariju v Sloveniji – posledice nepripravljenosti na tovrstni scenarij se bodo občutile še dolgo časa. 

Tu vstopi tretja, oddaljena kopija: Dokler je ta oddaljena kopija redno sinhronizirana – in torej vsebuje posodobljene kopije vaših podatkov – so vaša tveganja za izgubo podatkov močno zmanjšana, če se zgodi karkoli vašim lokalnim kopijam. Lahko izberete, da shranite vaše oddaljene kopije z menjavo pogonov ali neposredno na oblakove shrambe, ali pa na varnostno kopijo strežnika na sekundarni lokaciji. 

Tu se večina ustavi, vendar pa “varno” nikoli ni dovolj varno, in mi to zelo resno jemljemo: To je razlog, zakaj VM Backup dodaja to dodatno plast. 

Lahko konfigurirate več oddaljenih kopij in shranite četrto kopijo vaših podatkov na še eni lokaciji ali v oblaku, ki ima neposredno integracijo z MS Azure, Amazon S3 in Wasabi oblakove shrambe. Mi pa predlagamo, da shranite četrto neizbrisno kopijo, ki izkorišča lokacije v oblaku, da zaščitite vaše podatke pred napadi zlonamerne programske opreme in zlonamernimi administratorji. 

Kako VM Backup pomaga? 

VM Backup olajša standardno 3-2-1 varnostno kopiranje – in dodaja k temu (od tod: 3-2-1-1) – s podporo večim vrstam medijskih naprav ter z omogočanjem oddaljenih varnostnih kopij prek WAN, interneta, LAN-a in lokalne povezave. VM Backup prav tako omogoča neposredne oddaljene varnostne kopije v Azure z omogočanjem shranjevanja v Microsoft Azure Cloud Storage, in neposredno integracijo s storitvami Amazon S3 in Wasabi oblakove shrambe. 

Podprte vrste medijev vključujejo: 

– USB zunanje diske in pomnilniške ključe: Prenosni in enostavni za uporabo, primerni za hiter dostop do podatkov. 

– Zunanje diske preko eSata: Omogočajo hitrejši prenos podatkov in učinkovitejše kopiranje. 

– Omrežne dele datotečnega strežnika (preko UNC): Centralizirano upravljanje in shranjevanje podatkov prek omrežja. 

– Naprave NAS (preko UNC): Enostaven dostop in upravljanje podatkov prek omrežja. 

– Notranje trde diske (priporočeno samo za namene ocenjevanja):  

Za začetne preizkuse ali manjše okolje. 

– Kartuše RDX: Primerne za prenos in shranjevanje večjih količin podatkov. 

– Varnostne kopije na oddaljeni varnostni strežnik prek interneta/WAN: Za zagotavljanje redundantnosti in varnosti. 

VM Backup prav tako omogoča: 

– Neposredne oddaljene varnostne kopije v Azure, Amazon S3 in Wasabi: Enostavno shranjevanje in obnavljanje podatkov v oblaku. 

– Varnostne kopije v druge javne oblakove: Dodatna redundantnost in zaščita pred izgubo podatkov. 

– Oddaljene varnostne kopije prek WAN/interneta: Enostavno varnostno kopiranje med oddaljenimi lokacijami ali v oblak. 

– Oddaljene varnostne kopije prek LAN/lokalne povezave: Hitro in učinkovito varnostno kopiranje z minimalnimi stroški in časom obnove. 

Uporaba strategije varnostnih kopij 3-2-1-1 je ključnega pomena za vsako podjetje, ki se zaveda pomena varovanja svojih podatkov. S to strategijo podjetja pridobijo dodatno stopnjo varnosti in zanesljivosti, saj imajo več kopij svojih podatkov na različnih lokacijah in v različnih oblikah, kar povečuje možnosti za hitro obnovo podatkov v primeru nesreče ali izgube. 

Poleg tega je dodatna kopija na neizbrisnem oblaku ključnega pomena za zaščito pred hekerskimi napadi, kot so napadi z izsiljevalsko programsko opremo. Če pride do napada, ki cilja na lokalne kopije podatkov, lahko neizbrisna kopija v oblaku služi kot zadnji red obrambe, ki omogoča podjetju obnovo svojih kritičnih podatkov brez izgube. 

Negativna posledica, če podjetje ne uporablja ustrezne strategije varnostnih kopij, pa je lahko izguba kritičnih podatkov v primeru hekerskega napada ali druge nesreče. Brez ustreznega načrta varnostnih kopij podjetje tvega, da izgubi svoje pomembne informacije, kar lahko povzroči resne poslovne težave in finančne izgube. 

Zato je uporaba strategije varnostnih kopij 3-2-1-1 ključnega pomena za zagotovitev varnosti in zanesljivosti podatkov ter ohranitev poslovanja v primeru nepredvidenih dogodkov. 

Delite objavo:

Zadnje objave

15 korakov za doseganje skladnosti po direktivi NIS 2

Kritična vloga varovanja podatkov v dobi umetne inteligence

CIO, CISO, IT manager: 4-stopenjski pristop k načrtovanju in zaščiti najpomembnejših sredstev za delovanje podjetja