Študija primera: Preprečena spletna prevara v sektorju turizma

Kako je bil videti spletni napad pri ponudniku hotelskih nastanitev, ki je poskušal izkoristiti njihovo spletno platformo za nastanitve?

Izvor napada:

Naročnik je prejel elektronsko sporočilo, v katerem je bila trditev, da je pošiljatelj sporočila preko njihove spletne strani rezerviral in plačal nastanitev, vendar niso prejeli nobene potrditve. Napadalec je nato v naslednjem sporočilu poslal izjave o zdravniških priporočilih za nastanitev bolne hčerke preko povezave, ki je vodila v Google Drive storitev.

Odziv in ukrepanje:

Naša ekipa za kibernetsko varnost je takoj ukrepala, odprla povezavo v varnem okolju – izolirani virtualki z Windows 11, opremljeni z najnovejšimi posodobitvami in antivirusno zaščito. Ko smo razpakirali stisnjeno .zip datoteko, je vgrajeni antivirus zaznal nevarnost in datoteko izoliral v karanteno.

Analiza škode:

Pregled priponke je razkril, da vsebina ni bila zdravniško priporočilo, kot je bilo navedeno v sporočilu, temveč zlonamerna programska koda, namenjena infiltraciji drugih škodljivih programov. Dodatno smo analizirali priponko s pomočjo spletnega orodja VirusTotal.

Preprečitev napada:

Zahvaljujoč hitremu in temeljitemu odzivu, ki je rezultat rednega izobraževanja zaposlenih pri naročniku na področju varnosti, smo lahko preprečili infiltracijo škodljivih programov in morebitno izgubo ključnih podatkov. Sistematična in pravočasna prepoznava ter izolacija nevarnih elementov je s tem preprečila širjenje morebitne škode.

Zaključek in vrednost investiranja v varnost:

Pravilno ravnanje in sistematičen pristop k varnosti podatkov ter varovanju IT okolja je naročniku omogočila preprečiti morebitno škodo. Investicija v kibernetsko varnost s stalnim nadzorom in uporabo najnovejše tehnologije je tako znova odigrala ključno vlogo.

Na ta način smo preprečili morebitno izgubo občutljivih informacij in ohranili poslovanje brez nepotrebnih prekinitev.

Razumevanje naročnika pri odločitvi za varnostno zaščito je v tem in vseh ostalih primerih, ki jih je v današnjem času čedalje več, ključnega pomena.

Vsi ti primeri iz prakse kažejo na pomembnost rednih in temeljitih naložb v kibernetsko varnost v vsakem sektorju, še posebej v turizmu, kjer je varovanje podatkov in zaupanje strank ključnega pomena.

Delite objavo:

Zadnje objave

Kako je pomanjkljiva kibernetska zaščita podjetje stala 100.000 evrov?

Preverite kako je pomanjkljiva kibernetska zaščita podjetje stala 100.000 evrov...

Kako smo uspešno zagotovili celovito IT podporo za največji športni dogodek leta za mlade v Evropi?

Preverite kako smo uspešno zagotovili celovito IT podporo za največji športni dogodek leta za mlade v Evropi...